koken met kruiden
workshop lente 2024
workshop lente 2024
lentesoepje met oa brandnetel
toastjes met kruidenkaas
vlierbloesempannekoeken
met muntsuiker!
Kruidenthee
Breng water bijna aan de kook, giet dit over enkele blaadjes van de framboos, wat lindebloesems en enkele takjes appel munt, Laat enkele minuutjes trekken.
Zoet met honing of suiker of stevia of vlierbloesemsiroop. Heet opdrinken.
Lente kruidensoep.
Enkele uien, 2 wortels en 1 prei (kan oerprei zijn) en wat lavas in stukjes snijden en stoven in een beetje olijfolie. Voeg water toe. Breng op smaak met groentebouillon. Breng aan de kook. Voeg een viertal teentjes knoflook toe (grof gesneden), voeg 3 soeplepels havermout toe als bindmiddel. Voeg nog grof gesneden verse kruiden toe bv brandneteltopjes, peterselie, bieslook, look-zonder-look, daslook, zevenblad, vogelmuur en/of tuinkers. Fijn mixen. Nog wat vers gemalen peper en kurkuma toevoegen. Je kan de soep versieren met een eetbare bloempjes.
Plattekaas met kruiden
Doe 200g platte kaas in een slakom. Voeg 3 koffielepels sesamzaadjes toe, samen met een lepel olijfolie, fijngesneden groene kruiden bv: peterselie, gesnipperde bieslook, beetje paardenbloemblad, beetje hondsdrafblad, look-zonder-look, daslook, chinese bieslook, en peper. Goed roeren tot je een mooie homogeen mengsel hebt.
Smeer op een toastje en werk af met wat extra groen en een eetbaar bloempje, bv bieslookbloem of goudsbloem of bernagie of saliebloem of, madeliefjes, of oost Indische kers… als de bloemen nogal dik zijn kan je de gekeurde bloemblaadjes uit mekaar halen. Als mooi groen kan je kiezen voor duizendblad.
Havermoutpannenkoekjes met vlierbloesem
Mix: 1 rijpe banaan, 2 eieren, ½ tl kaneelpoeder, 75 gr fijne of grove havervlokken, 100 ml (plantaardige) melk, 1 tl bakpoeder tot een mooi, glad beslag.
Knip van de vlierbloesem, de bloempjes af en roer onder het beslag.
Doe een klontje boter in eenpan, laat de pan goed heet worden en bak kleien ronde pannenkoekjes.
Serveer met muntsuiker of een beetje vliersiroop
Muntsuiker
Mix de blaadjes van 4 takjes munt met 4 el suiker of breng de munten suiker in vijzel en maak zo fijn mogelijk
Maitrank
Neem 60g suiker los op in een beetje water (hiervoor even verwarmen). Neem een busseltje licht gedroogde Lieve vrouw bedstro, leg het in de kom bij het suikerwater. Giet hierover 1l droge witte wijn. Laat 1 uurtje trekken. Zeef het kruid hieruit. Koel serveren, eventueel nog een stukje sinaasappel in elk glas leggen.
Je kan je maitrank nog wat pittiger maken door er een scheut cognac bij te gieten
Vlierbloesemsiroop
Verzamel vlierbloesemschermen. Verwijder zo veel mogelijk groen delen. Doe ze in een afsluitbare glazen pot. Snijd een bio citroen in schijfjes en doe de schijfjes bij de bloesems. (In laagjes) Overgiet alles met water. Druk alles aan zodat de bloesems goed onder water staan. Laat het mengsel minstens 24 uur rusten. Zeef het vocht, door een neteldoek. Breng het geheel aan de kook en voeg per liter water, 500g suiker toe. Goed roeren tot alle suiker opgelost is.
Neem ongeveer 1deel vlierbloesemsiroop op 9 delen spuitwater of witte wijn of schuimwijn. (afhankelijk van de zoetheid van de wijn) Zeer koel serveren.
Vlierbessensiroop
Haal de vlierbessen van de steeltjes, was ze en doe ze in een kookpot. Laat ze even opkoken met een beetje water. Zeef ze door een neteldoek. Druk het sap goed uit. Bij 1 liter sap voeg je een halve kilo kandijsuiker. Giet in glazen potjes, je kan er ook nog een takje tijm of rozemarijn in steken.
Kruiden olie en azijn
Vlierbloesemazijn
Overgiet een aantal mooie schermen vlierbloesem met witte wijnazijn. Laat enkele weken staan en filter vervolgens. Je kan eventueel nog suiker toevoegen. Te gebruiken in slasausjes maar ook heel spaarzaam in een verse fruitsalade. Je proeft dan niet de azijn, maar wel een zacht vlierbloesem aroma.